spacer.png, 0 kB


Parasit

En parasit hos Citron Design?

Mitt konstverk i Citron designs toalettrum har titeln PARASIT.

En parasit är en objuden gäst. En organism som lever av en annan organism.
Ordningen är störd av oordning eller i bästa fall av en annan ordning.

I naturen störs regelbundenheten av till exempel trädsjukdomar. Häxkvastar eller Vindbon är kaotiska grenanhopningar som plötsligt växer ut som kvistiga vansinnigheter i trädets gudomliga geometri. Skrämmande oformliga trädknölar (Vril, Kjut eller Knose) slår ibland upp som bölder på trädstammarna.

Inom konstens värld, liksom i naturen och kulturen i övrigt, pågår en ständig kamp mellan ordning och oordning, kanon och avantgarde, Apollon och Dionysos.

Även mellan konstarterna själva pågår striden. Var går gränsen mellan konst och konsthantverk och är arkitektur konst?

På 1920-talet gjorde den Ryske konstruktivisten Kazimir Malevitj (1878 – 1935) skulpturer han kallade ”Arkitektoner”, en slags onyttiga liggande eller stående skyskrapor man inte kan bo eller vistas i.

En av de mer välrenommerade oordnarna som sökte nya ordningar i var Marcel Duchamp (1887 – 1968). År 1917 inträffade ett av hans mest kända försök att skapa en ny ordning i konsten. Till en jurybedömd konstutställning där han själv satt i juryn lämnade han in konstverket ”Fontän”. Den bestod av en porslinspissoar som han placerat felvänd och signerat ”R.Mutt 1917”. De övriga i juryn förnekade att ”Fontän” ens var konst medan Duchamp hävdade att själva utnämnandet gjorde en vanlig pissoar i en ny konstkontext till konst.

Är det förövrigt önskvärt eller särskilt ordentligt, att överhuvudtaget skapa ett offentligt konstverk på en toalett hos en designfirma i konstfacks underjord?

Gå på muggen, och tänk på saken.

Håkan Bull 2009

Vril i Karlbergs slottsparkArkitekton Gota 1926Fountain Mutt 1917-1964

 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Powered by Joomla!